top of page
Search
  • Writer's pictureplastelhome

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ: Ιδέες για ένα σύγχρονο και λειτουργικό χώρο



Αν αναζητάτε ιδέες για τη διακόσμηση του εφηβικού δωματίου, θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι οι έφηβοι αγαπούν τον προσωπικό τους χώρο και τον βλέπουν αποκλειστικά μέσα από τη δική τους οπτική. Είναι γι αυτούς κάτι πολύ περισσότερο από ένα δωμάτιο όπου κοιμούνται, είναι το καταφύγιο τους, ο χώρος όπου μπορούν να αποδράσουν από τον κόσμο των απαιτήσεων και των κανόνων των μεγάλων.



Υπάρχουν λίγοι χώροι όπου ένας έφηβος μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα και το δωμάτιο του είναι η πρώτη του επιλογή. Τα αγαπημένα τους αντικείμενα μπορεί να ποικίλουν όμως με τον κατάλληλο σχεδιασμό, όλα τους τα χόμπυ και ενδιαφέροντα μπορεί να συνδυαστούν όμορφα και αρμονικά μεταξύ τους.

Όταν σκέφτεστε ιδέες για τη διακόσμηση του εφηβικού δωματίου, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι το δωμάτιο τους είναι ο χώρος που αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα τους.

Οι σύγχρονοι έφηβοι έχουν άποψη για τη διακόσμηση και την αισθητική του χώρου και είναι ενημερωμένοι για τις σύγχρονες τάσεις. Είναι όμως διχασμένοι ανάμεσα στις παιδικές επιλογές του παρελθόντος και στις σύγχρονες τάσεις της εφηβείας. Οι περισσότεροι έφηβοι δυσκολεύονται να απαρνηθούν τα αγαπημένα τους παιδικά παιχνίδια ή αντικείμενα, θέλουν ωστόσο ένα δωμάτιο λίγο πιο μοντέρνο που να εκφράζει τα καινούργια τους ενδιαφέροντα.

Για τον έφηβο, το δωμάτιο του είναι το μικρό του ανεξάρτητο διαμέρισμα, όπου περνάει τον περισσότερο χρόνο του άνετα και ευχάριστα. Ανεξάρτητα από το μέγεθος του δωματίου, ένα εφηβικό δωμάτιο πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να του επιτρέπει να αράζει, να ονειρεύεται, να μελετάει, να κάθεται με τους φίλους του, να ακούει την αγαπημένη του μουσική και να κοιμάται.

Ενώ οι ενήλικες προτιμούν ένα χώρο στον οποίο χαλαρώνουν, οι έφηβοι λατρεύουν τους ζωηρούς χώρους γεμάτους ενέργεια.


Συμβουλές για ένα λειτουργικό δωμάτιο


Ένα εφηβικό δωμάτιο δεν είναι απλά ένα δωμάτιο για ύπνο. Καθώς οι έφηβοι ξεκινούν να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους, είναι σημαντικό το δωμάτιο τους να είναι ένας χώρος που θα τους επιτρέπει να χαλαρώνουν, να εξασκούν τα ενδιαφέροντα τους και να αράζουν με τους φίλους τους. Συνεργαστείτε με το παιδί σας για να δημιουργήσετε ένα δωμάτιο που θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

· Ένα άνετο κρεβάτι

· Ένα χώρο μελέτης

· Ένα χώρο που να μπορεί να φιλοξενήσει τους φίλους του



Επίσης σε αυτό το σημείο πρέπει να κάνουμε μια σημαντική παραδοχή, ο συνδυασμός τακτοποιημένου δωματίου και εφήβου είναι εξαιρετικά σπάνιος. Οι έξυπνες επιλογές αποθήκευσης μπορούν να δώσουν μια εφευρετική λύση στο παραπάνω θεματάκι.

Βοηθήστε τους να έχουν ένα καθαρό και τακτοποιημένο δωμάτιο με τις ακόλουθες επιλογές αποθήκευσης και τακτοποίησης:

· Συρταριέρες

· Βιβλιοθήκες

· Ράφια

· Κάδους αποθήκευσης για κάτω από το κρεβάτι

· Έπιπλα αποθήκευσης βιβλίων και περιοδικών

Ο συνδυασμός λειτουργικότητας και προσωπικότητας αποτελεί το κλειδί για το σχεδιασμό ενός χώρου που θα αγαπούν για χρόνια.


Τοίχοι γεμάτοι χρώμα και ενέργεια


Οι περισσότεροι έφηβοι λατρεύουν τους χώρους με ζωηρά χρώματα και ενέργεια και η διακόσμηση του κεντρικού τοίχου στο εφηβικό δωμάτιο έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αισθητική του χώρου. Δείτε τις ακόλουθες ιδέες για εντυπωσιακά αποτελέσματα:


Τοποθετήστε μια φωτοταπετσαρία Graffiti ή μοντέρνας τέχνης με ζωηρά χρώματα και γεωμετρικά σχήματα.



Τοποθετήστε μια φωτοταπετσαρία με χάρτες που θα τους κάνει να ονειρεύονται μακρινούς προορισμούς και να έχουν καλύτερη άποψη περί γεωγραφίας.









Τέλος, μπορείτε να τοποθετήσετε αυτοκόλλητο μαυροπίνακα σε ένα τμήμα ή σε ολόκληρο τον τοίχο του δωματίου. Ο μαυροπίνακας δίνει στους εφήβους την ευκαιρία να εκφράζονται είτε με σκίτσα, είτε με στίχους, είτε με μηνύματα.



Αν επιλέξετε να βάλετε μια έντονη φωτοταπετσαρία στον ένα τοίχο του δωματίου, μπορείτε να βάψετε τους υπόλοιπους τοίχους σε ένα ταιριαστό χρώμα.


Επίσης τα χόμπυ ενός παιδιού μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση των τοίχων του δωματίου του. Αν για παράδειγμα το παιδί σας λατρεύει το skateboard μπορείτε να διακοσμήσετε ένα τοίχο με σανίδες skateboard, αν αγαπάει τη μουσική μπορείτε να επιλέξετε αυτοκόλλητα τοίχου με θέμα τη μουσική ή να φτιάξετε μια γωνία με τα μουσικά του όργανα, αν λατρεύει το μπάσκετ μπορείτε να τοποθετήσετε μια μικρή μπασκέτα στον τοίχο για να μπορεί να εκτονώνεται.


Μοντέρνα χαλιά , μοκέτες, κουρτίνες και διακοσμητικά μαξιλάρια


Η επιλογή χαλιού ή μοκέτας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση και τη λειτουργικότητα του εφηβικού δωματίου.

Μπορείτε να επιλέξετε μια χοντρή μονόχρωμη βελουτέ μοκέτα και πολλά πολύχρωμα μοντέρνα διακοσμητικά μαξιλάρια που θα κάνουν το δωμάτιο ζεστό και άνετο.



Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα μοντέρνο εφηβικό χαλί με έντονα χρώματα και σχήματα.

Μια καλή επίσης επιλογή για το εφηβικό δωμάτιο είναι ένα ψάθινο χαλί από γιούτα. Είναι trendy, άνετο και οικονομικό.



Η κουρτίνα επίσης είναι σημαντική για τη διακόσμηση του εφηβικού δωματίου.

Μπορείτε να τοποθετήσετε μια ρολλοκουρτίνα- ρόλερ που συνιστά μια μοντέρνα και λιτή επιλογή.




Μοντέρνος φωτισμός

Τέλος ο σωστός φωτισμός έχει εξέχοντα ρόλο στη διακόσμηση του δωματίου. Σίγουρα θα χρειαστείτε ένα καλό φωτιστικό για το γραφείο, ένα φωτιστικό κομοδίνου με μοντέρνα σχέδια και χαρούμενα χρώματα κι ένα σύγχρονο φωτιστικό οροφής.

Εναλλακτικά μπορείτε να τοποθετήσετε ένα ανεμιστήρα οροφής με τη δυνατότητα να επιλέξετε κάποιο μοντέρνο σχέδιο ή μοτίβο για τα πτερύγια του ανεμιστήρα που να ταιριάζει στο στυλ και τους χρωματισμούς του δωματίου.

Δεν έχει σημασία αν το εφηβικό δωμάτιο προορίζεται για αγόρι ή κορίτσι, είναι βέβαιο ότι και τα δύο φύλλα είναι σε θέση να εκτιμήσουν μια σύγχρονη μοντέρνα αισθητική του δωματίου τους.

Προσκαλέστε τα παιδιά σας να εκφράσουν τις ιδέες τους προκειμένου να μπορέσετε να δημιουργήσετε μαζί ένα δημιουργικό χώρο, ο οποίος θα είναι άνετος, λειτουργικός και θα ταιριάζει στο μοναδικό εφηβικό στυλ τους.

1,469 views0 comments
bottom of page